TOLERÂNCIA CRÔNICA DE BETAS (Betta splendens) MACHOS A ÁGUA ACRESCIDAS DE SAL
Resumo
Texto completo:
PDFReferências
BARBOSA JÚNIOR, S. G.; TEIXEIRA, R. B. G.; CABRAL, M.C.; ASSANO, M.;JOMORI, R. K. Tolerância de juvenis de pacu Piaractus mesopotamicus à água salinizada. Nucleus Animalium, v.2, n.2, nov.2010.
BRANDÃO, F. R.; DE CARVALHO, L. G; CRESCÊNCIO, R.; DA SILVA, E. Uso de sal durante o transporte de juvenis (1kg) de pirarucu (Aparaia gigas).Acta Amazônica, v. 38, n. 4, p. 410-416, 2008.
BRINGOLF, R.B.; KWAK, T.J.; COPE, W.G. et al. Salinity tolerance of flathead catfish: implications for dispersal of introduced populations. Transactions of the American Fisheries Society, v.134, p.927-936, 2005. https://doi.org/10.1577/T04-195.1
CARNEIRO, P. C. F.; URBINATI, E. C. Salt as a stress response mitigatorofmatrinxã, Brycon cephalus (Günther), duringtransport. Aquaculture Research, v. 32, p. 298-307, 2001. http://dx.doi.org/10.1046/j.1365-2109.2001.00558.x
DIAS, J.A.R.; ABE, H.A.; SOUSA, N.C.; RAMOS, F.M.; CORDEIRO, C.A.M.; FUJIMOTO, R.Y. Uso do sal comum (NaCl) e densidade de estocagem durante a larvicultura de Betta splendens. Boletim do Instituto de Pesca, São Paulo, v. 42, n. 3, p. 719-726, 2016. Doi 10.20950/1678-2305.2016v42n3p719
FASHINA-BOMBATA, H.A.; BUSARI, A.N. Influence of salinity on the developmental stages of African catfish Heterobranchus longifilis (Valenciennes, 1840). Aquaculture, v.224, p.213-222, 2003. https://doi.org/10.1016/S0044-8486(03)00273-4
GARCIA, L.O.; BECKER, A.G.; COPATTI, C.E.; BALDISSEROTTO, B.; RADÜNZ NETO, J. Salt in the food and water as a supportive therapy for Ichthyophthirius multifiliis infestation on silver catfish, Rhamdia quelen, fingerlings. Journal of the World Aquaculture Society, v.38, p.1-11, 2007. https://doi.org/10.1111/j.1749-7345.2006.00068.x
GOMES, C. L.; ARAUJO-LIMA, C. A. R. M.; ROUBACH, R.; URBINATI, E. C. Avaliação dos efeitos da adição de sal e da densidade no transporte de tambaqui. Pesquisa Veterinária Brasileira, Brasília, v. 38, n. 2, p. 283-290, 2003.
HENARES, M. N. P.; CRUZ, C. D.; GOMES, G. R.; PITELLI, R. A.; MACHADO, M. R. F. Toxicidade aguda e efeitos histopatológicos do Diquate na brânquia e no fígado do piauçu (Leporinus macrocephalus). Pesticidas: Revista de Ecotoxicologia e Meio Ambiente, v. 17, 2008. DOI: http://dx.doi.org/10.5380/pes.v17i0.10667
LUZ, R. K.; MARTÍNEZ-ÁLVAREZ, R.M.; PEDRO, N.; DELGADO, M.J. Growth, food intake regulation and metabolic adaptations in goldfish (Carassius auratus) exposed to different salinities. Aquaculture, v.276, p.171-178, 2008. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2008.01.042
MAGONDU, E.W.; RASOWO, J.; OYOO-OKOTH, E.; CHARO-KARISA, H. Evaluation of sodium chloride (NaCl) for potential prophylactic treatment and itsshort-term toxicity to African catfish Clarias gariepinus (Burchell 1822) yolk-sac andswim-up fry. Aquaculture, v. 319, p. 307–310, 2011. DOI: 10.1016/j.aquaculture.2011.06.038
MARCHIORO, M. I.; BALDISSEROTTO, B. Sobrevivência de alevinos de jundiá (Rhamdia quelen Quoy&Gaimard, 1824) à variação de salinidade da água. Ciência Rural, v. 29, n. 2, p. 315-318, 1999.
MENG, X.L.; DONG, Y. W.; DONG, S. L.; YU, S. S.; ZHOU, X. Mortality of the sea cucumber, Apostichopus japonicas Selenka, exposed to acutesalinity decrease and related physiological responses: Osmoregulation and heat shock protein expression .Aquaculture,v. 316, n. 1-4, p. 88-92, 2011. DOI: 10.1016/j.aquaculture.2011.03.003
OKAMOTO, T.; KUROKAWA, T.; GEN, K.; MURASHITA, K.; NOMURA, K.; KIM, S-K; MATSUBARA, H.; OHTA, H.; TANAKA. H.; Influence of salinity on morphological deformities in cultured larvae of Japanese eel, Anguilla japonica, at completion of yolk resorption. Aquaculture,v. 293, n. 1-2, p. 113-118, 2009. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2009.04.005
ROSS, L. G.; ROSS, B. Anaesthetic and sedative techniques for aquaticanimals. Oxford: Blackwell Science, p. 159, 1999.
SHIOGIRI, N. S.; PAULINO, M. G.; CARRASCHI, S. P.; BARALDI, F. G.; CRUZ, C.; FERNANDES, M. N. Acute exposure of a glyphosate-based herbicide affects thegills and liver of the Neotropical fish, Piaractus mesopotamicus. Environmental Toxicology and Pharmacology, v. 34, p. 388-396, 2012. https://doi.org/10.1016/j.etap.2012.05.007
URBINATI, E. C.; GONÇALVES, F. D. Pacu (Piaractus mesopotamicus). In: BALDISSEROTO, B.; GOMES, L. C. (Ed.). Espécies nativas para piscicultura no Brasil.Santa Maria: UFSM, p. 225-246, 2005.
WHITTINGTON, R. J; CHONG, R. Global trade in ornamental fish from an Australian perspective: The case for revised import riskanalysis and management strategies. Preventive Veterinary Medicine v. 81, n. 2007, 92–116, 2007. DOI: 10.1016/j.prevetmed.2007.04.007
WURTS, W. A. Using salt to reduce handling stress in channel catfish. World Aquaculture, v. 26, n. 3, p. 80-81, 1995.
ZUANON, J. A. S.; SALARO, A. L.; VERAS, G. C.; TAVARES, M. M.; CHAVES, W. Tolerância aguda e crônica de adultos de beta, Bettas plendens, à salinidade da água. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 38, n. 11, p. 2106-2110, 2009. http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982009001100005.
DOI: https://doi.org/10.30945/rcr-v22i1.2700
Apontamentos
- Não há apontamentos.