CONSERVAÇÃO E QUALIDADE DE PÊSSEGOS ‘BRS KAMPAI’ NA PÓS-COLHEITA
Resumo
Texto completo:
PDFReferências
ALCOBENDAS, R.; MIRÁS-AVALOS, J.M.; ALARCÓN, J.J.; NICOLÀS, E. Effects of irrigation and fruit position on size, colour, firmness and sugar contents of fruits in a mid-late maturing peach cultivar. Scientia Horticulturae, Amsterdam, v. 164, p. 340–347, 2013. DOI: 10.1016/j.scienta.2013.09.048.
ANDRADE, S. DE B.; PADILHA GALARÇA, S., GAUTÉRIO, G. R., BARBOSA MALGARIM, M., FACHINELLO, J. C. Qualidade de pêssegos das cultivares Chimarrita e Maciel sob armazenamento refrigerado em diferentes estádios de maturação de colheita. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, México, v.16, n.1, p. 93-100, 2015.
BARBOSA, W.; CHAGAS. E.A.; POMMER, C.V.; PIO, R. Advances in low-chilling peach breeding at Instituto Agronômico. Acta Horticulturae, v. 872, p.147-150, 2010. DOI:10.17660/ActaHortic.2010.872.17.
BRACKMANNI, A.; WEBER, A.; GIEHL, R.F.H.; EISERMANN, A.C. Pré-resfriamento sobre a qualidade de pêssegos ‘Chiripá’. Ciência Rural, Santa Maria, v.39, n.8, p. p.2354-2360, nov. 2009. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782009005000192
BARRETO, C.F.; FERREIRA, L.V.; NAVROSKI, R.; FRASSON, S.F.; CANTILLANO, R.F.F.C.; VIZZOTTO, M.; ANTUNES, L.E.C. Adubação nitrogenada em pessegueiros (Prunus persica (L.) batsch): influência sobre a qualidade pós-colheita. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, México, v. 18, n.2, p. 93-99, 2017.
BILLY, L.; MEHINAGIC, E.; ROYER, G.; RENARD, C.M.; ARVISENET, G.; PROST, C. Relationship between texture and pectin composition of two apple cultivars during storage. Postharvest Biology and Technology, Amsterdam, v. 47, n.3, p. 315-324, mar. 2008. DOI: https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2007.07.011
CHITARRA, M.I.F.; CHITARRA, A.B. Pós-colheita de frutas e hortaliças: fisiologia e manuseio. 2.ed. Lavras, FAEPE, 783p. 2005.
FERREIRA, D.F. Sisvar: a guide for its bootstrap procedures in multiple comparisons. Ciência e Agrotecnolgia, Lavras, v.38, n.2, p.109-112, Mar./Apr. 2014. DOI: 10.1590/S1413-70542014000200001.
INFANTE, R.; FARCUH, M.; MENESES, C. Monitoring the sensorial quality and aroma through an electronic nose in peaches during cold storage. Journal of the Science of Food and Agriculture, Londres, v.88, n.12, p.2073-2078, set. 2008. DOI: 10.1002/jsfa.3316.
JIE, D.; XIE, L.; FU, X.; RAO, X.; YING, Y. Variable selection for partial least squares analysis of soluble solids content in watermelon using near-infrared diffuse transmission technique. Journal of Food Engineering, v.118, p.387-392, 2013. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2013.04.027
JUNIOR, L.C.C.; DURIGAN, M.F.B.; MATTIUZ, B. Conservação de pêssegos ‘Aurora-1’ armazenados sob refrigeração. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 32, n. 2, p. 386-396, jun. 2010. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452010005000041.
MODESTO, J.H.; VEDOATO, B.T.F.; LEONEL, S.; TECHIO, M.A. Crescimento vegetativo, fenologia, produção e sazonalidade dos frutos de pessegueiros e nectarineira. Revista Magistra, Cruz das Almas, v. 26, n.4, p.425-430, out. 2014.
PEGORARO, C.; ZANUZO, M.R.; CHAVES, F.C.; BRACKMANN, A.; GIRARDI, C.L.; LUCCHETTA, L.; NORA, L.; SILVA, J.A.; ROMBALDI, C.V. Physiological and molecular changes associated with prevention of woolliness in peach following pre-harvest application of gibberellic acid. Postharvest Biology and Technology, Amsterdam, v. 57, n.1, p.19-26, jul. 2010. DOI: 10.1016/j.postharvbio.2010.02.003
PEGORARO, C.; TADIELLO, A.; GIRARDI, C.L.; CHAVES, F.C.; QUECINI, V.; OLIVEIRA, A.C. DE; TRAINOTTI, L.; ROMBALDI, C.V. Transcriptional regulatory networks controlling woolliness in peach in response to preharvest gibberellin application and cold storage. BMC Plant Biology, v.279, p.1-14, 2015. DOI: https://doi.org/10.1186/s12870-015-0659-2.
PICOLOTTO, L.; MANICA-BERTO, R.; PAZIN, D.; PASA, M.S.; SCHIMITZ, J.D.; PREZOTTO, M.E.; BETEMPS, B.; BIANCHI, V.J.; FACHINELLO, J.C. Características vegetativas, fenológicas e produtivas do pessegueiro cultivar Chimarrita enxertado em diferentes porta-enxertos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 44, n.6, p. 583-589, jun. 2009. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2009000600006.
PINTO, J.A.V.; BRACKMANN, A.; SCHORR, M.R.W.; VENTURIN, T.L.; THEWES, F.R. Indução de perda de massa na qualidade pós-colheita de pêssegos ‘Eragil’ em armazenamento refrigerado. Ciência Rural, Santa Maria, n.42, n.6, p.962-968, jun. 2012. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782012000600002.
RASEIRA, M. do C.B.; NAKASU, B.H.; BARBOSA, W. Cultivares: Descrição e recomendação. In: RASEIRA, M. do C.B; PEREIRA, J.F.M.; CARVALHO, F.L.C. (Ed.). Pessegueiro: Embrapa Clima Temperado, Brasília, 2014. Cap.5, p.73-142.
RASEIRA, M. do C.B.; NAKASU, B.H.; UENO, B.; SCANARI, C. Pessegueiro: cultivar BRS Kampai. Revista de Fruticultura, Jaboticabal, v. 32, v.4, p.1275-1278, dez. 2010. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452011005000009.
TREVISAN, R.; PIANA, C.F. DE B.; ROSA DE OLIVEIRA TREPTOW, R. DE O.; EMERSON DIAS GONÇALVES, E.D.; ANTUNES, L.E.C. Perfil e preferências do consumidor de pêssego (Prunus persica) em diferentes regiões produtoras no Rio Grande do Sul. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 32, n. 1, p. 90-100, mar. 2010. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452010005000011.
ZHANG, L.; CHEN, F.; YANG, H.; SUN, X.; LIU, H.; GONG, X.; JIANG, C.; DING, C. Changes in firmness, pectin content and nanostructure of two crisp peach cultivars after storage. Food Science and Technology, Campinas, v.43, n.1, p.26-32, jan. 2010. DOI: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2009.06.015
DOI: https://doi.org/10.30945/rcr-v21i1.320
Apontamentos
- Não há apontamentos.