QUANTITATIVE AND QUALITATIVE PROFILE OF DAIRY PRODUCTION OF RIO GRANDE DO SUL, BRAZIL

Fernando Zocche, Elisângela Sordi, Fernando Skonieski, Ivan Ricardo Carvalho, Maicon Nardino, Tamires da Silva Martins, Alan Junior de Pelegrin, Vinicius Jardel Szareski, Nathan Lobler dos Santos, Tiago Corazza da Rosa, Velci Queiróz de Souza

Resumo


Milk is among the most important foods, being one of the main protein and nutrients source for human consumption. It is considered an essential food for human diet. In Brazil, the population's expenses with this product are significant and range from 9.4% to 13.3% of family expenses with food. Rio Grande do Sul is the second state with the largest dairy production in Brazil, behind only of Minas Gerais, which is responsible for 26.8% of the national production. Milk production in Brazil and Rio Grande do Sul state shows a steady growth, despite great challenges faced to attend consumer´s demand. Milk quality is dependent on the efficiency of all links in the production chain, with points that should be optimized regarding the profile of different dairy from the Erechim - RS basin, which require higher investments regarding product quality control and distribution.


Texto completo:

PDF

Referências


BREITENBACH, R.Estrutura, conduta e governançana cadeia produtiva do leite:um estudo multicaso no Rio Grande do Sul. 2012. 272 f. Tese (Doutorado em Extensão Rural) - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria. 2012.

ALVES, A. E. S. Dairy industry: work organization and qualification.UEPG: Ciências Sociais Aplicadas, v. 16, n. 2, 2009.

BRASIL, Instrução Normativa. 62-Aprovar o Regulamento Técnico de Produção, Identidade e Qualidade do Leite tipo A, o Regulamento Técnico de Identidade e Qualidade de Leite Cru Refrigerado, o Regulamento Técnico de Identidade e Qualidade de Leite Pasteurizado e o Regulamento Técnico da Coleta de Leite Cru Refrigerado eseu Transporte a Granel.MAPA (ed.), Diário Oficial da União. Brasil, Brasília, DF, 2011.

CONAB- NationalSupplyCompany – Perspectivas Agropecuárias 2015/16 – Produtos. Perspectivapara a agropecuária, Brasília, v.3, p. 1-130, set. 2016.

CANZIANI, J.R. Programa Empreendedor Rural: Cadeias Agroindustriais. Curitiba: Senar-PR, 2003.

IGL- INSTITUTO GAÚCHO DO LEITE. Relatório socioeconômico da cadeia produtiva do leite no Rio Grande do Sul. Porto Alegre, RS: Emater/RS-Ascar, 2015.76p.

FONTANELI, R. S. Fatores que afetam a composição e as características físico-químicas do leite, 2001.25 f. Seminário (Mestrado) – Programa de Pós – Graduação em Ciências Veterinárias. Faculdade de Medicina Veterinária. Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Porto Alegre, RS, 2001.

FRANCO, B. D. G. M.; LANDGRAF, M. Microrganismos indicadores. In: Microbiologia dos Alimentos. São Paulo: Ateneu, p. 27-31, 1996

GOMES, S. T. Produção de leite no Brasil.Departamento de Economia Rural, Centro de Ciências Agrárias-UFV, 2012.

LOPES, M. A.; CARVALHO, F. de M. Custo de produção do leite. Lavras: UFLA, 2000. 42 p. (Boletim Agropecuário, 32)

MARTINS, M. C. Competitividade da cadeia produtiva do leite no Brasil.Revista de Política Agrícola, v. 13, n. 3, p. 38-51, 2004.

MARTINS, P. C. Oportunidades e desafios para a cadeia produtiva do leite. In: Zoccal, R. et al. (Orgs.). A inserção do Brasil no mercado internacional de lácteos. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2005

MILKPOINT–Disponível em: . Acesso em 28 de Fevereiro de 2017.

MONARDES, H. Programa de pagamento de leite por qualidade em Quebec, Canadá. In: Simpósio internacional sobre qualidade do leite, 1., 1998, Curitiba. Anais... Curitiba: Universidade Federal do Paraná, 1998. p. 40-43.

NORO, G. Fatores que afetam a produção e a qualidade do leite em rebanhos ligados a cooperativas gaúchas. 92 f. Dissertação (mestrado) – Programa de Pós – Graduação em Ciências Veterinárias. Faculdade de Veterinária, Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Porto Alegre, RS. 2004.

RODOSTITS, O. M.; GAY, O. M.; HINCHELIFF, K. W.; COSTSTABLE, K. W.Veterinary Medicine.A text book of the cattle, horses, sheep, pigs and goats.8ª Ed. Slsevier – USA. 2007.

SANTOS, M.V.; FONSECA, L.F. 2° Curso on-line de qualidade do leite. Disponível em: Acesso em: 20/07/2017.

SILVA, J. C. P. M.; VELOSO, C. M. Manejo para maior qualidade do leite. Viçosa: Aprenda Fácil, 2011, 182p.

SCALCO, A. R.; TOLEDO, J. C. Gestão da qualidade em laticínios do estado de São Paulo: situação atual e recomendações.Revista de Administração, v. 37, n. 2, p. 17-25, 2002.

TEIXEIRA, S. R.; RIBEIRO, M. T.Transporte do leite a granel. Embrapa Gado de Leite, 2000.

VILELA, D.; RESENDE, J. C. Cenário para a produção de leite no Brasil na próxima década. In. Embrapa gado de leite, 2015.




DOI: https://doi.org/10.30945/rcr-v20i2.191

Apontamentos

  • Não há apontamentos.