THE INSTITUTIONAL HISTORY OF WINE IN BRAZIL
Resumo
This article presents the history of wine industry in Serra Gaúcha and in Vale do São Francisco through the lens of the Institutional Economics. I suggest three institutional dimensions that are usually highlighted by Institutional Economics’ seminal authors, namely, rules of the game, mental models, and organizations. This article’s objective is to tell the history of wine in Brazil and to compare the different motives for wine production in those two Brazilian regions. The question proposed in this article is: which institutional dimension was more important for the emergence of a wine industry in Serra Gaúcha and in Vale do São Francisco? The hypothesis is that not only government policies were important for the emergence of a wine industry in Vale do São Francisco, but the know-how acquired in winegrowing in Serra Gaúcha was also substantial. Throughout this paper, other Brazilian wine producing regions may be also considered. This article is divided in three parts, besides the Introduction and the Conclusion. In the first section, the institutionalist theory and the three institutional dimensions will be presented. The second section tells the history of wine in the Serra Gaúcha. Finally, the third section presents the motives for a wine industry in São Francisco Valley.
Texto completo:
PDFReferências
AGUIAR, Fernando Bianchi de (2000). A internacionalização do mercado vitivinícola. Available at: Access at: 08/30/2010.
BACKHOUSE, Roger (1985). A History of Modern Economic Analysis. Oxford: Basil Blackwell.
BLUME, Roni; HOFF, Débora Nayar; PEDROSO, Eugenio Avila (2007). Potencialidade competitiva e recursos essenciais à produção de vinhos finos: um estudo da vitivinicultura em São Joaquim, SC. In: XLV CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA E SOCIOLOGIA RURAL. Londrina (PR), 22 a 25 de julho.
BLUME, Roni; SPECHT, Suzimary (2008). O uso da noção de terroir para a valorização dos vinhos e promoção do desenvolvimento da região da serra gaúcha, Rio Grande do Sul – Brasil. In: IV CONGRESSO INTERNACIONAL DE LA RED SIAL. Mar Del Plata, Argentina, 27 a 31 de outubro.
CAMPOS, Antônio Carvalho; BRIGATTE, Henrique (Mimeo). Demanda de importação de vinho no Brasil no período 1995-2007.
CARNEIRO, Wendell Márcio Araújo; COELHO, Maria do Carmo Silveira Gomes (2007). A Vitivinicultura no Nordeste Brasileiro: características e perspectivas da atividade para a região. In: XLV CONGRESSO DA SOBER. Londrina, 22-25 de julho, p.1-21.
CASSIOLATO, José Eduardo; VARGAS, Marco Antonio (Mimeo). Technological upgrading, learning and innovative strategies in the wine productive system of Serra Gaúcha in the South of Brazil, 2005.
CAVALCANTE, Carolina Miranda (2010). A Vitivinicultura no Vale do São Francisco: evolução institucional no sertão nordestino. Tese de Doutorado. Niterói.
CAVALCANTE, Carolina Miranda (2014). As três dimensões das instituições. Revista de Economia Contemporânea, v.18, n.3, p.373-392, set.-dez.
CRISÓSTOMO, Antonio Pires; SICSÚ, Abraham Benzaquen (2009). Inovação tecnológica competitiva no semiárido do Vale do São Francisco: um estudo das empresas vinícolas. In: I CONGRESSO DE DESENVOLVIMENTO REGIONAL DE CABO VERDE. Cabo Verde, 6 a 11 de julho.
DALCIN, Maria Stefani (2008). Vale dos Vinhedos: história, vinho e vida. Bento Gonçalves: MSD Empreendimentos Culturais; Gráfica Pallotti.
FARIAS, Claudio Vinícius Silva (2009). A indústria vitivinícola e o desenvolvimento regional no RS: uma abordagem neoinstitucionalista da imigração italiana aos dias atuais. Revista Brasileira de Gestão e Desenvolvimento Regional, v.5, n.2, p.64-93, mai.-ago.
FARIAS, Claudio Vinícius Silva (Mimeo). Formação da indústria vitivinícola do RS: da imigração italiana aos dias atuais.
FERREIRA, Amós Garcia (2003). A Produção da Uva e do Vinho em Lagoa Grande – Pernambuco. Profissionalizante (Economia). Fortaleza: Universidade Federal do Ceará.
FRANCO, Saulo Henrique de Azevedo (2007). Análise e perspectivas da produção, comercialização e exportação de vinhos no Brasil. Trabalho de Conclusão de Curso. Juiz de Fora: UFJF.
GALBRAITH, John Kenneth (2012). Galbraith Essencial: os principais ensaios de John Kenneth Galbraith. São Paulo, Saraiva.
GRANDO, Marinês Zandavali (1987). Evolução e decadência da vitivinicultura em Pelotas. Ensaios FEE, Porto Alegre, vol.2, n.8, p.121-129.
HODGSON, Geoffrey (2006). What are Institutions? Journal of Economic Issues, vol.40, n.1, mar.
LIMA, João Policarpo Rodrigues (Mimeo). Cachaça artesanal e vinhos finos no Nordeste: desafios, potencialidades e indicações de políticas.
MACIEL, Gabriel Alves (Mimeo). Instituto do Vinho do Vale do São Francisco – VINHOVASF. Material para o folder institucional.
MELLO, Loiva Maria Ribeiro de; MACHADO, Carlos Alberto Ely (2021). Vitivinicultura Brasileira: panorama 2020. Embrapa, Comunicado Técnico 223. Bento Gonçalves, RS, Outubro. Available at: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/227610/1/ComTec-223-21.pdf (Access: 31th January 2023).
NIQUE, Walter Meucci; FREIRE, Karine de Mello (2002). A preferência dos consumidores de vinhos tintos finos determinada por testes cegos de degustação. REAd, ed.26, vol.8, n.2, mar.-abr.
OLIVEIRA, Abdinardo Moreira Barreto de; RIGO, Ariádne Scalfoni; CARVALHO, Daniela Moreira de (2009). Financiamento e gerenciamento de capital de giro em empresas de fruticultura irrigada: um estudo de caso no Vale do São Francisco. Revista Eletrônica de Gestão, vol.2, n.2, mai.-ago., p.7-24.
ROSA, Sérgio Eduardo Silveira da; SIMÕES, Pedro Martins (2004). Desafios da Vitivinicultura Brasileira. BNDES Setorial, Rio de Janeiro, n.19, p.67-90, mar.
SANTOS, Jobson Alves dos (2005). Da água para o vinho, uma transformação sócioespacial (a geografia vitivinicultura em Lagoa Grande e Santa Maria da Boa Vista – PE: um novo elo na rede global da produção de uvas nobres e vinhos). Dissertação de Mestrado (Geografia). Recife: Universidade Federal de Pernambuco.
SOUZA, Sinval Oliveira (2009). A internacionalização como estratégia para o incremento da competitividade da cadeia vitivinícola gaúcha. Internext – Revista Eletrônica de Negócios Internacionais, v.4, n.1, jan.-jul., p.1-19.
SOUZA, Angela Cristina Rocha de; CORRÊA, Maria Iraê de Souza; MELO, Sérgio Carvalho Benício de (2009). Os desafios da constituição de uma rede organizacional no setor de vitivinicultura do Vale do São Francisco. In: V COLLOQUE DE L‟IFBAE. Grenoble, 18 a 19 de maio.
WURTZ, Douglas André. Espumante Moscatel Brasileiro: um caso de sucesso. Revista Científica Rural, v.21, n.3, p.235-244, 2019.
DOI: https://doi.org/10.29327/246831.25.2-5
Apontamentos
- Não há apontamentos.